Küflü Peynir


39.99 

Açıklama

Küflü Peynir

İnsan sağlığına birçok faydası bulunan göğermiş peynir veya öteki adıyla küflü peynir, Sivas, Şarkışla bölgesinde üretilen bölgesel peynir çeşididir.

Göğermiş peynir, üretim biçimi ve keyfi ile öteki peynirlerden farklılık göstermektedir. Göğermiş peynir, Türk mutfağında kahvaltıları sofralarını süslemektedir.

Kahvaltı haricinde gözlemelere, yiyeceklere ve salatalara eklenerek tüketilmektedir. Kendine özgü keyfi ve kokusu ile Şarkışla göğermiş peynirin insan sağlığına birçok faydası bulunmaktadır.

Göğermiş peynir muhteviyatında bulunan küf ile zararı olan virüslere karşı kalkan durumunda bir antibiyotiktir.

Göğermiş peynir bununla birlikte kemik gelişiminde ve kemik güçlendirilmesinde mühim bir etkiye sahiptir.

Türk mutfağında çok fazla tüketilen süt ürünü olan Şarkışla göğermiş küflü peynir, vakit alan üretim koşulları nedeniyle marketlerden ve şarküterilerden hazır alınarak tüketilmektedir.

Ürettiği süt ürünleri ile sektöründe önder firmalardan kabul edilen Yöre markasının Şarkışla Göğermiş Küflü Peyniri ürünü ile Şarkışla’da üretilen küflü peynir lezzetini mutfaklarınıza getiriyor.

Yöre Sivas, Şarkışla Göğermiş Küflü Peyniri, Şarkışla’nın yüksek rakımlı, pak ve serin bölgelerinde yetiştirilen hayvanların sütlerinden üretilmektedir.

Sivas, Şarkışla Göğermiş Küflü Peynirini tattığınızda kendine özgü kokusu ve keyfi ile bu doğallığı ayrım edeceksiniz. Ürün, kahvaltı sofralarınızın olmazsa olmaz lezzeti haline gelecek.

Tarihi

Peynir, kelimesi modern Türkçeye Farsça sütten yapılmış manasına gelen panīr kelimesinden geçmiştir. İngilizceye ise Latince caseus dan gelmiştir.

Bu kelimenin kökeninin Hint-Avrupa dillerinde yer alan mayalanmak-ekşimek manasına gelen kwat- kökünden geçtiği düşünülmektedir. Bu kelime diğer Cermen dillerinde de muhafaza edilmiştir. İspanyolca ve Portekizce de Latinceden almışlardır ve Malezya ve Endonezya da konuşulan dillere de keşifler vasıtasıyla geçirmişlerdir.

Fransızca, İtalyanca ve Katalancaya ise yine aynı kökenden gelmiş olmasına ragmen, Romalılar tarafından askerlerin tüketimi için yapılan caseus formatus (kalıp peyniri) sözünün ikinci parçası olan kalıp manasına gelen formatus’dan türeyen kelimeler kullanılmaya başlanmıştır. İspanyolcada “queso”, Portekizcede “queijo”, Almancada “Käse”, Felemenkçede “Kaas”, ve İngilizcede “cheese” İtalyancada “formaggio” olması yanında, Fransızcada “fromage”, ve bu terim Katalancada “formatge” olmuştur.

İlk kez Memluk Türkçesinde benir, penir, beynir şekillerinde görülür. Yazılı olarak en eski Öztürkçe karşılığı ise Kâşgarlı Mahmud tarafından yazılan Divânu Lügati’t-Türk’te geçmektedir; udma ve udhıtma. Udhıtmak Uygur Türkçesi’nde uyutmak anlamındadır, ve Udhıtma udhıttı, sütü uyutmak, uyumuş süt, peynir anlamında kullanılmıştır. Farklı Türk lehçelerinde farklı kelimeler kullanılmıştır: ağrımışık, sogut (Karluk), kurut, kesük, çökelek, bışlak.

 

Ek bilgi

Ağırlık1 kg

İncelemeler

Henüz inceleme yapılmadı.

“Küflü Peynir” için yorum yapan ilk kişi siz olun

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

    Sepet
    Open chat